miercuri, 10 aprilie 2013

ferma de nutrii



Nutria furnizeaza blanuri foarte pretioase,foarte durabile,cu o varietate de culori de la alb la auriu pana la gri,bej,maro si negru.
Are o prolificitate ridicata si cerinte modeste fata de hrana. Astfel nutria poate realiza 5 fatari in 2 ani sau minim 2 fatari pe an,cu o prolificitate medie de 5-6 pui la o fatare.
Are o rezistenta mare la boli.
Animalele adulte de reproducţie, masculii şi femelele, inclusiv cele cu pui de alăptare, sunt „cazate” individual iar puii, după înţărcare, în grup. Tineretul provenit din aceeaşi fătare trebuie ţinut în aceeaşi cuşcă. Animalul adult cântăreşte la vârsta de un an în jur de 5 kg. Nutriile se înmulţesc pe tot parcursul anului, femelele introducându-se la reproducţie la vârsta de 5-6 luni, iar masculii la 7-8 luni. La prima împerechere animalele trebuie să aibă masa corporală de cel puţin 3,5-4 kg. Căldurile durează circa 36 de ore şi se repetă la intervalele de 24-30 de zile. Perioada de gestaţie este în medie de 132 zile. Femelele produc, în medie, 4-6 pui viabili la o fătare. „Puii se înţarcă în jurul vârstei de 24 de zile şi se transferă, grupaţi pe sexe, în compartimente de cazare colective, ştiut fiind că într-un grup format nu se mai pot introduce alte animale, cu excepţia masculilor în „haremul” femelelor. De regulă la nutrii durata vieţii este de 6-8 ani”, explică antreprenoarea.

Zilnic o nutrie trebuie să consume cel puţin 200-250 de grame de furaj concentrat. Hrana se dă sub formă de amestec umed de sfeclă şi de fân sau masă verde tocată, furaje concentrate bine mărunţite şi săruri minerale.
„Când nutria ajunge la vârsta de 8-9 luni, părul blănii este dezvoltat, atunci este momentul pentru vânzarea pelicelelor. În scopul obţinerii unei calităţi corespunzătoare, trebuie să ferim animalele de lumina solară directă şi să le dăm posibilitatea să se scalde cât mai des în apă proaspătă. Carnea de nutrie este un aliment pretios

Un comentariu: