miercuri, 10 aprilie 2013

ferma prepelite

In principiu sistemele de intretinere ale prepelitelor se aseamana intr-u totul cu cele pentru cresterea intensiva a gainilor.De asemenea ca si la gaini exista in fiecare ferma diferite tehnologii de crestere,reproducere si exploatare.Marimea fermei se stabileste in functie de cerintele familiei sau ale beneficiarilor.
fermele pot fi de mai multe feluri:
Familiale(2-3 incaperi de 10-16m2,cu pana la 60-65 de pasari ouatoare,200-250 de oua pe sapt,daca au masculii necesari si ouale se clocesc se pot obtine pana la 150-160 pui de carne)
Artizanale(4-5 incaperi,80-100m2)600 de pasari cu productii de pana la 3000 de oua sau 2000 de prepelite de carne.
Industriale(5-7 incaperi,700-900m2 cu o productie de pana la 30000 de oua pe saptamana.
In general o prepelita are nevoie de 1m2.O familie de 25-30 prepelite poate consuma pana la 750 g furaj zilnic,asigurand 20 de oua zilnic

ferme iepuri



Cresterea iepurilor este una dintre cele mai profitabile afaceri din domeniul zootehnic,un domeniu neglijat,dar care a incepit sa se dezvolte tot mai mult in ultimii ani.In orice crescatorie de iepuri indiferent de marime exista un numar de animale,femel si masculi,numit matca.Aceste animale trebuie sa se incadreze in anumite limite de varsta si, practicand reproductia, sa asigure producerea animalelor tinere pentru sacrificare, precum si exemplarele necesare reinnoirii treptate a efectivului matca. Altfel spus, chiar si atunci cand crescatorul nu doreste sa-si sporeasca numarul animalelor adulte din crescatorie este absolut necesar sa realizeze procesul de reproductive. Dintr-o matca de 10 femele si 2 masculi,in conditii de hranire si intretinere mijlocii, in decursul unui an ,
prin reproductie se pot obtine 100-150 exemplare de tineret in varsta de 4, pana la 8 luni. Tineretul devine apt pentru reproducere in principiu, atunci cand greutatea corporala ajunge la circa 80% din greutatea medie a animalelor adulte. Aceasta greutate si deci momentul cand iepurii tineri se dau pentru prima data la monta corespunde cu varsta de 5-8 luni, diferentele fiind conditionate de rasa iepurilor.

ferma de vipere


Una dintre cele mai profitabile idei de afaceri este crescatoria de vipere. Veninul este cautat, in principal, de producatorii de medicamente, iar un gram poate fi cumparat si cu 2.000 de euro, de aproape patru ori mai mult decat un gram de aur.
Ca sa deschizi o crescatorie de vipere ai nevoie de minim 15.000 de euro, aproape nesemnificativa daca ne gandim ca anual, un crescator poate obtine minim 12.000 de euro. Cu alte cuvinte, cheltuieli minime si profit maxim. Nu ai nevoie nici macar de multi angajati, pentru ca viperele isi poarta singure de grija. Iti trebuie doar trei incaperi: una pentru terariile in care stau reptilele, una pentru depozitarea hranei si una in care sa colectezi, propriu-zis, veninul.Un gram de venin variaza intre 400 si 2000 de euro,acesta este folosit la fabricarea antiveninului si a mai multor cosmetic. 


ferme de capre




Laptele de capra, numit de Hippocrate „lichid miraculos si esenta vindecatoare”, are nenumarate beneficii si o compozitie asemanatoare laptelui matern. Capra produce o cantitate de lapte de 8-20 ori mai mare decat propria sa greutate corporala. De la capra poti valorifica totul incepand cu laptele, blana si pana la carne. Este dragastoasa si adora sa iti manance din palma. Daca ai un mic teren si iti plac caprele, afla ca investitia nu este deloc mare. De altfel, poti incepe cu cateva capete si, avand in vedere prolificitatea acestora, in doi ani te poti lauda cu o mica ferma. O capra produce, in medie, de trei ori mai mult lapte decat o oaie consumand de fapt aceeasi cantitate de hrana. Capra continua lactatia si in al doilea an, chiar daca n-a fost fecundata in anul respectiv.O ferma de 70 de capre iti poate aduce un venit de aproximativ 141.000 de lei.Cea mai cunoscuta rasa autohtona este Carpatina,aceasta poate da pana la 600 de litri  de lapte anual  in perioada de lactatie

model ferma de vaci



Proiectarea unei ferme de vaci este o activitate complexa care necesita cunostinte aprofundate din mai multe domenii. In ultimul timp s-au facut greseli uriase din partea proiectantilor. Cea mai mare greseala este ca, proiectarea unei ferme de vaci este doar 20% proiect de arhitectura si constructii si 80% proiect tehnic de crestere si exploatare a vacilor. Majoritatea proiectantilor au copiat o ferma de prin manualele de zootehnie sau de prin proiectele vechi din anii comunismului, au introdus termopane si usi moderene si gata ferma. Adica un fel de buncar unde vacile sunt inghesuite si le ploua cu condensul din propria lor respiratie. Ea trebuie sa aiba mult aer curat, sa pasca, sa bea apa proapata, sa rumege, sa stea pe uscat si sa se plimbe pe curat. Daca ii dai aceste elemente la o vaca e ca si cum ai mutat-o in rai. Nu are nevoie de termopane, buncare de beton, usi glisante cu telecomanda, furajare automata cu roboti sau curatenie gestionata de computere. Asa este si cu constructia. Ceea ce recomandam este ca cei care se gandesc sa isi faca o ferma de vaci mai intai sa renunte la gandul de a face o constructie megalomana si sa isi economiseasca banii pentru lucruri cu adevarat trebuincioase intr-o ferma de vaci. Pe parcursul mai multor articole vom prezenta diferite tipuri de ferme de vaci. Unele proiectate de noi de-a lungul timpului, altele proiectate de altii. Fiecare proiect are avantajele si dezavantajele sale de aceea este bine sa cantariti exact ce si cum doriti
Suprafata de care ai nevoie pentru a incepe o ferma de vaci este de 1700 mp
a.Adapost taurine 739 mp
b.Padoc acoperit 223 mp
c.Padoc descoperit 225 mp
d.Sala de muLs si birouri 216.70 mp
e.Platforma de guonoi 282.90 mp
f.Fosa purin 44.30 mp