joi, 11 aprilie 2013

ferma piscicole


Aceste afaceri inca nu reusesc sa faca fata cererii aflate in continua crestere. Asa cum indica studiile de piata, ar trebui ca potentialul de productie al fermelor piscicole deja existente sa fie dublat pentru ca cererea de pe piata sa fie acoperita. Cel care se ocupa de o ferma piscicola trebuie sa aiba grija sa adapteze nutritia in perioadele de crestere a costului furajarii, sa respecte normele legale cu privire la protectia mediului, calitatea apei in efluenti, precum si pe cele cu privire la utilizarea in hrana a probioticelor si antibioticelor.
In ceea ce priveste sistemele de crestere, acestea variaza in functie de complexitate si costuri. Unul dintre cele mai avantajoase sisteme este piscicultura in bazine create prin blocarea prin indiguire a unor cursuri de apa. Aceasta metoda implica si cele mai mici costuri si ofera posibilitatea de a utiliza si suprafetele de teren aflate in panta.
Metoda cresterii pestilor in custi plutitoare necesita asigurarea furajului in intregime de catre fermier. Principalul avantaj se refera insa la posibilitatea exploatarii unor bazine de acumulare naturala sau artificiala, de obicei cu o adancime prea mare care sa permita in mod normal o recoltare eficienta a pestilor.
Un alt sistem de crestere este cel prin care cursul de apa este dirijat prin canale sau bazine amenajate special astfel incat nu mai este nevoie de schimbarea apei, acest lucru realizandu-se in mod natural si fiind astfel eliminate anumite costuri. Acest sistem este preferat mai ales in cultura pastravului.
Speciile preferate de fermieri sunt in general cele care se cer pe piata. La noi cele mai raspandite sunt crapul indigen si fitofag, somnul si pastravul

ferme de sinsila



Chinchilla este originara din America de Sud, din lantul muntos al Anzilor.In secolul al XVI-lea, Chinchilla era vanata pentru blana sa.In 1923, inginerul Mathias Chapman a primit permisiunea de a captura si exporta chinchille.Daca temperatura camerei depaseste 25°C atunci trebuie sa luati masuri de precautie pentru a proteja animalele. Daca e si mai cald, peste 30°C, atunci sunteti in incurcatura.Trebuie sa faceti anumite lucruri: sa puneti in functiu
ne aparatul de aer conditionat daca sunteti norocos sa-l aveti; daca obtineti temperaturi sub 25°C, atunci e bine, nu trebuie sa scadeti mai mult temperatura.Daca aveti o camera mai racoroasa, mutati cusca acolo.Puteti sa oferiti chinchillelor un vas cu cuburi de gheata. Ele se vor cuibari acolo ca sa se racoreasca. Asigurati-va totusi ca nu pot sa cada in vas.Daca ati incercat orice ca sa le racoriti, dar observati ca ele nu se comporta normal, nu le treziti deoarece active si treze au mai mari sanse sa aiba soc termic care adeseori poate fi fatal.Cusca metalica zincata de minim L = 40 cm, l = 40 cm, h = 40 cm.Ochiurile sa nu fie mai mari de (1/2)" * (1/2)".O necesitate absoluta este baia cu nisip zilnica. Nisipul trebuie sa aiba granulatie mica, sa fie zeolitic sau perlitic.

ferma de curcani

Durata de crestere a curcanilor pentru carne este de 24 de saptamani:
faza de crestere primele 6 saptamani
faza de ingrasare saptamanile 7-24
Este foarte important si pregatirea locului de crestere,deci ce trebuie sa facem?
Puii sunt crescuti in asa numitele tarcuri pentru pui,acestea sunt realizate din sarma cu ochiuri de 2x2 cm sau carton presat.Diametrul unui tarc este de 3-4 metri este de preferat tarcul din carton presat deoarece nu pot vedea ingrijitorul si astfel nu se pot calca in picioare.
Apa si hrana trebuie pragatita cu 2 ore inainte,apa trebuie schimbata zilnic,adapatorile trebuie spalate zilnic pentru a preveni bolile.Este bine de stiut ca adapatorile si cele de furaje ar fi bine sa fie colorate in rosu pentru a atrage mai bine puii.Dupa perioada de crestere urmeaza perioada de ingrasare,din saptamana a 7-a.Atunci se face mutarea lor pe sexe curcile raman in tarc si curcanii se muta in grajduri,densitatea este de 2,5 pasari pe mp la curcani si de 5 pasari pe mp la curci.Este bine de stiut ca acestor pasari le place caldura.

ferma de oi

O ferma de oi familiala ca sa devina profitabila trebuie sa aiba minimum 400 de capete.Ferma trebuie sa aiba in jur de 6912mp(64x108m)trebuie sa fie prevazuta cu 2 adposturi:unul pentru 400 de oi mame cu miei cu dimensiunile de 9,70x72,30 si o suprafata construita de 701mp.De asemenea se amenajeaza si un spatiul cu dimensiunile de 6,30mx72,30m si o suprafata construita de 455m compartiment pentru 16 berbeci.
Se asigura permanent asternuturi cu paie uscate nemucegaite,aceste se dezinfecteaza saptamanal cu var .
Trebuie sa se amplaseze si locuri pentru adapat care sa culiseze pe vericala.in plus si instalatia de iluminat trebuie sa fie prezenta,1,2 w pe metru,cate 9 becuri de 100w in fiecare incapere.Acoperisul se realizeaza 
fara pod,usile si geamurile trebuie sa fie din lemn

ferma de struti

Strutul este cea mai mare pasare de pe Pamant la ora actuala,poate atinge o inaltime de 2,4 m si in jur de 100 de kg.pot atinge viteze pna la 70kmh.Strutul se adapteaza usor in conditii extreme.
Un strut mascul este activ din punct de vedere sexual la varsta de 4-5 ani,femelele sunt active mai devreme.
De la 7-8 luni sexul paote fi determinat foarte usor.Sezonul de imperechere dureaza intre 6-8 luni,masculii se pot imperechea cu mai multe femele,femelele incep sa depuna ouale dupa imperechere.ouale sunt depuse la doua zile in secvente de cae 20-24 de oua femela nu mai depune oua pentru o periaoda de 7-10 zile dupa care depune iar.Ele pot depune intre 80-100 de oua.Hranirea strutilor se face cu produse naturale:porumb,grau,secara,orz,soia la care se adauga zilnic lucerna verde si uscata.Pentru a avea o ferma de struti profitabila ai nevoie de 2 hectare plus inca un hectar pe care sa cultivi.

ferma de pauni

Cresterea paunului implica abordarea mai multor aspecte si anume:adapostul,hrana si igiena.
Adapostul si spatiul de viata sub acest aspect se deosebesc 2 situatii,prima este cea in care paunii sunt crescuti in spatii largi,parcuri domenii fara padocuri sau adaposturi nocturne,in asa zisul regim de semilibertate,in care paunii isi aleg locul de dormit,avantajul acestuia este ca paunii pot creste liberi si se pot dezvolta mai bine.
A doua situatie este cea a cresterii paunilor in volierele speciale,astfel pasarile se pot refugia de cate conditiile nefavorabile se pot refugia.Acest padoc poate fi inchis cu o usita de acces.
O dimensiune exacta nu poate fi data dar este bine de stiut lungime trenei masculilor deci ar fine bine de asigurat 1,4-1,5m pentru spatiul de dormit,pe timpul iermii nu trebuie incalzite.
Suprafata minima de la care se poate pleca este de 15-20 mp pentru o familie de 3-4 membri.
Voliera se recomanda a fi cat mai spatioasa in lungime si latime si cu o inaltime de 2 m,cel mai bun suport pe care dorm paunii este lemnul deoarece este mai calduros.
hrana consta in seminte ,fructe cereale dar a nu se uita de apa si de igienizarea spatiului de dormit
Un mascul atinge maturiatea sexuala la varsta de 2 ani,poti realizare clocirea lor natural de catre paunite sau chai curci.perioada de incubatie este in jur de 28 de zile.

ferma de viermi de matase

Cresterea viermilor de matase este una dintre afacerile la cheie profitabile cu un potential foarte mare pe piata internationala,caracterizata in prezent printr-o crestere a cererii de matase naturala.Preturile practicate pe piata mondiala de profil erau in 2004 de 600 de euro/kg pentru ouale de viermi,21 de euro pe kg pentru firele de matase naturala.te poti descurca si pe plan local.In Romania exista o firma care preia intraga productie.Deci un calcul simplu 30kg gogosi de matase rezulta un profit de 1.440 lei.
Poti incepe aceasta afacere cu un capital initial foarte mic in plus primeste subventii de la stat si ouale le poti primi gratuit.Un vierme de matase este capabil sa produca 2000-4000 metri de fir de matase,din care sunt utili 800m.Suprafata spatiului de crestere este foparte mic cca 16-18 mp la inceput.

ferma de lipitori

Sa vedem care ar fi cele mai intemeiate motive sa faci o ferma de lipitori:
Fermele de lipitori reprezinta afaceri de succes datorita nivelului crescut al cererii atat in tara cat si in afara,americanii si francezii sunt gata oricand pentru o incarcatura sanatoasa de lipitori.
Un alt avantaj al acestor ferme este acela ca pe un spatiu de 50 mp este de ajuns sa incepi afacerea,lipitorile se cresc in borcane,acvarii necesita schimbarea apei si se hranesc cu sange provenit de la abatoare,ficatei,broaste sau chiar melci.
Reproducerea rapida este un alt atuu,lipitorile sunt hermafrodite deci au si organe sexuale masculine si feminine,o singura lipitoare poate da nastere la 40-60 de pui,pe care ii putem vinde sau pastra.
Investitiile sunt relativ mici,se poate incepe cu aprox 10.000 de euro pe o suprafata de 50mp.

ferma de raci

Pentru cei care doresc sa investeasca in aceste oportunitati de afaceri sunt necesare cateva dotari tehnice sau biologice.Este nevoie de un teren intravilan,mlastinos pozitionat cat mai aproape de locuinta personala.
Cu cat se afla mai departe cu atat se ajunge mai rar la el.De asemenea mai este nevoie de un lac de acumulare sau de un lac cu izvoare de improspatare a apei si cu posibilitati de pompare.trebuie luate in considerare si existenta unor canale de irigare de peste 200-300m pentru consolidarea unei ferme de raci profitabile.Nu in ultimul rand o ferma de raci mai necesita investitii pentru construirea microbazinelor de crestere a puietului pe etape de varsta,de unelte de pescuit,plase,cosuri,capcane speciale.Asadar o astfel de investitie are costuri destul de mari la inceput dar pe parcurs acestea se vor amortiza

ferma de gaini

La o investitie de 40.000 pentru infiintare este de circa 10% pe an.Micii fermieri care investesc intr-o microferma de pasari pot avea un profit de 4000 de euro pe an.
O astfel de ferma "la sol" ar avea aproximativ 1000 de gaini pe o suprafata de 120mp.Daca este crescuta in conditii optime,o gaina produce in jur de 200-250 de oua pe an dar ar putea creste la 300.
In cazul unei ferme mari de aproape 10.000 de pasari investitia ar fi de un milion de euro,productia ar fi mai mare in jur de 300 de euro pe an de gaina.O ferma mare are minim 1000 de metri patrati unde pot fi crescute 9000 de gaini la sol si 18000 in custi.

miercuri, 10 aprilie 2013

ferma de nutrii



Nutria furnizeaza blanuri foarte pretioase,foarte durabile,cu o varietate de culori de la alb la auriu pana la gri,bej,maro si negru.
Are o prolificitate ridicata si cerinte modeste fata de hrana. Astfel nutria poate realiza 5 fatari in 2 ani sau minim 2 fatari pe an,cu o prolificitate medie de 5-6 pui la o fatare.
Are o rezistenta mare la boli.
Animalele adulte de reproducţie, masculii şi femelele, inclusiv cele cu pui de alăptare, sunt „cazate” individual iar puii, după înţărcare, în grup. Tineretul provenit din aceeaşi fătare trebuie ţinut în aceeaşi cuşcă. Animalul adult cântăreşte la vârsta de un an în jur de 5 kg. Nutriile se înmulţesc pe tot parcursul anului, femelele introducându-se la reproducţie la vârsta de 5-6 luni, iar masculii la 7-8 luni. La prima împerechere animalele trebuie să aibă masa corporală de cel puţin 3,5-4 kg. Căldurile durează circa 36 de ore şi se repetă la intervalele de 24-30 de zile. Perioada de gestaţie este în medie de 132 zile. Femelele produc, în medie, 4-6 pui viabili la o fătare. „Puii se înţarcă în jurul vârstei de 24 de zile şi se transferă, grupaţi pe sexe, în compartimente de cazare colective, ştiut fiind că într-un grup format nu se mai pot introduce alte animale, cu excepţia masculilor în „haremul” femelelor. De regulă la nutrii durata vieţii este de 6-8 ani”, explică antreprenoarea.

Zilnic o nutrie trebuie să consume cel puţin 200-250 de grame de furaj concentrat. Hrana se dă sub formă de amestec umed de sfeclă şi de fân sau masă verde tocată, furaje concentrate bine mărunţite şi săruri minerale.
„Când nutria ajunge la vârsta de 8-9 luni, părul blănii este dezvoltat, atunci este momentul pentru vânzarea pelicelelor. În scopul obţinerii unei calităţi corespunzătoare, trebuie să ferim animalele de lumina solară directă şi să le dăm posibilitatea să se scalde cât mai des în apă proaspătă. Carnea de nutrie este un aliment pretios

ferme de gaste si rate

Cresterea ratelor si gastelor este o ocupatie cu vechime,care a devenit din ce in ce mai profitabila datorita concurentei reduse si cererii mari.
Carne,ficat,oua,pene si puf inseamna bani.Ratele si gastele se granesc cu iarba verde,deci o simpla pasune si un hambar (pentru iarna) va sunt suficiente pentru a incepe afacerea.cateva motive sa faci aceasta afacere:
Concurenta foarte mica
Posibilitatea de dezvoltare rapida
Derulare rapida
Profit consistent
Investitia initiala este in functie de efectivul de capete pentru care va hotarati  sa demarati afacerea,puteti pleca de la o ferma familiala cu doar 20-50 de capete,apoi treptat numarul lor poate creste in fiecare an .
Cateva lucruri necesare pentru aceasta ferma ar fi:
hrana,furaje pentru pornire
o hala modulara
incubator daca vreti sa aveti boboci mai rapid.Puteti incepe cu doar 600 de euro,o ferma cu pana la 500 de capete poate ajunge pana la 9000 de euro inclunzand constructia halei.

ferma de melci

Inca o afacere profitala pe care o putem realiza in Romania noastra este ferma de melci asa ca iata o estimare a costurilor inceperii acestei afaceri.Pentru ca sa ai o afacere rentabila teoretic ai nevoie de 2000mp dar nu obligatorii,apoi ai nevoie de urmatoarele:
stalpi imprejuire si garduri
Sarma ghimpata
Tabla zincata
Pompa de apa si generator de curent
Plasa helitex
Seminte pentru infiintarea culturilor in parcuri
Folie pentru protecti de iarna a melcilor
Melci reproducatori.
Total investitie 8900 de euro,dar asta nu include manopera de executie a fermei.
Melcii se pot achizitiona din import dar si din Romania preturile fiind mai scazute pentru cele din urma.

ferma de pastravi

Cat trebuie oare trebuie sa investim pentru a construi o pastravarie,este greu de calculat,deoarece valoarea investitiei depinde de configuratia terenului,de structura solului,de distanta fata de punctul de aprovizioanre cu materiale.Dar totusi putem sti valoarea aproximativa pentru o suprafata a luciului apei de 2000 mp se ridica undeva la 1.685.000 lei,randamentul acesteia fiind in jur de 120 de tone anual.Foarte multi dintre noi nu ne permitem o asemenea investitie,asa ca putem recurge la o pastravarie familiala cu o productie de 10 tone pe an in bazine nebetonate.Reusita acestei afaceri depinde foarte mult de cunostintele pe care le ai.

ferma de porci



Pasul de a construi si administra o ferma de porci este unul decisiv. O ferma de porci este o alegere importanta pentru un fermier. Amploarea investitiei necesara pentru a asigura o exploatare eficienta econimic cat si respectarea prevederilor legislative sunt factori decisivi in luarea unor decizii corecte. Este bine sa va ganditi temeinic. Evaluati cat mai multe posibilitati pentru a "taia o data" si nu dupa. Deciziile neinspirate sunt de obicei foarte costisitoare. Toate aceste informatii, indiferent de sursa trebuie luate ca atare, analizate. Dumneavoastra sunteti singurul in masura sa stiti ce doriti si cat doriti sa investiti in aceasta afacere. Deci dvs trebuie sa deveniti expertul in propria dvs afacere. Din pacate astfel, acest demers va deveni o afacere profitabila pentru dvs in domeniul zootehniei. Studiati, experimentati, cereti pareri, cititi si analizati cat mai multe variante, consultati-va cu alti fermieri sau muncitori din aceste ferme.Sa continuam cu celelalte aspecte esentiale, necesare intr-o o decizie corecta pentru un inceput reusit:
 Alegerea locatiei
 Tipul de ferma deschisa / inchisa
 Locatii multiple
 Sistemul tehnologic de lucru
 Sistemul de adaposturi
 Reproductia
 Studiul de specialitate